Francesco Cirio Nizza Monferrato-ban született (Asti), 1836. december 25-én. Édesapja szerény gabonakereskedő volt, és ennek a világnak a megismerése mély hatást gyakorolt a fiatal Francescóra. Elképesztő vállalkozói képességeinek köszönhetően Francesco már tizennégy éves korában a torinói Porta Palazzo gyümölcs- és zöldségpiacán dolgozott.
Abban az időben a londoni és párizsi piacokon nem tudták kielégíteni a friss olasz termékek iránti növekvő keresletet. Az ifjú Cirio felfigyelve erre a tendenciára és megsejtve a benne rejlő lehetőséget, gyümölcs- és zöldségkereskedést létesített az Alpokon túli és brit városokkal, és néhány hónap alatt Olaszország legfontosabb piemonti mezőgazdasági exportőrévé nőtte ki magát.
1856-ban, az akkor húszéves Francesco Cirio az elsők között volt a világon, akinek az appertizálási (hermetikusan lezárt és forró vízbe merített élelmiszer-tartályok sterilizálása) technikát tulajdonították (A technika feltalálója a francia Nicolas Appert volt). Ez a tartósítási módszer a romlandó gyümölcsök és zöldségek exportjának problémáját az „eltarthatóság” meghosszabbításával oldotta meg, és lehetővé tette a Cirio számára, hogy üzleti vállalkozását az egész világra kiterjessze; az első Cirio gyárat Torinóban nyitotta meg, és a borsóval elért hatalmas siker után a választékot különböző más élelmiszeripari termékekre is kiterjesztette, olyan virágzó vállalkozást indítva el, amely a világ bármelyik részére képes exportálni.
ahol rangos díjakban részesült. Ezt követően Liverpooltól Sidney-ig az egész világba exportálni kezdett.
Olaszország egyesítését követően Francesco feldolgozó üzemeket nyitott Dél-Olaszországban, és személyesen felügyelte a hatalmas, elhagyott mezőgazdasági területek helyreállítását, amelyeket a friss gyümölcs- és zöldségpiacokra, valamint saját feldolgozó üzemeibe szánt termékek termesztésére készítettek elő.
Halálakor, 1900. január 9-én, a Cirio vállalkozás - Società Generale delle Conserve Alimentari - Európa egyik legnagyobb és legtekintélyesebb élelmiszergyártója volt.
Pietro Signorini, a cég egyik partnere vette át az alapítótól a cég jövő irányába mutató vezetését és Francesco örökségének továbbvitelét. Neki köszönhetően a vállalat szilárd gyökereket eresztett a Nápoly környéki területen, új gyárakat épített a paradicsom, a gyümölcsök és más zöldségek tartósítására.
Az 1916-ban bekövetkezett korai halála után a vállalat vezetése testvérére, Paolora szállt át, aki ugyanolyan elkötelezettséggel és odaadással folytatta munkáját, és sikerült egy olyan vezető vállalat képét kialakítania és megszilárdítania, amely képes volt az olasz mezőgazdasági és élelmiszeripari értékeket az egész világon megerősíteni.
A Signorini család sikeresen folytatta munkásságát 1970-ig, amikor is a vállalatot eladták az SME-nek, majd 1993-ban privatizálták.
Azokban az években a reklámberuházások, TV-reklámok és sajtókampányok tették felejthetetlenné a márkát az olasz fogyasztók tudatában.
Watch AUTHENTIC ITALIAN historical commercials
2004-ben, egy hullámzó időszak után a Cirio a GRUPPO COOPERATIVO CONSERVE ITALIA kezébe került, amely az élelmiszer-tartósítási ipar egyik vezető európai szereplője. Ez sok szempontból visszatérést jelentett Francesco Cirio mezőgazdaság iránti szenvedélyének gyökereihez, valamint az innováció, a mezőgazdasági és ipari kutatás iránti rendkívüli elkötelezettségéhez.
Ugyanakkor ez egy, a képességeken és a vállalkozói sikereken alapuló, a jövő irányába tett lépés anélkül, hogy elfelejtkeznénk a termelők és a fogyasztók iránt vállalt társadalmi elkötelezettségről, akiknek továbbra is a legjobb garanciát nyújtjuk a tiszteletben tartott és felelősségteljesen védett természetes termékekkel kapcsolatban.
© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits